søndag den 29. april 2012

Spelt Ølandsbrød

Tingene har været lidt hektiske herhjemme det sidste stykke tid, så der er kun blevet bagt til husbehov, dvs. madpakkerne :)


I dag havde jeg tid og lyst til igen at bage et par rigtig gode brød, og valgte at bage et par brød af Ølandshvede og speltmel.


Her er opskriften på 2 brød som jeg bagte dem:


1 dl. lys surdej
7 dl. vand
5 gr. gær
1 spsk. honning


Disse ting blandes i skålen og står i 20 minutter, mens du finder de andre ingredienser frem.


Dernæst tilsætter du:


500 gr. Ølandshvede
400 gr. fint sigtet speltmel
2 spsk. salt


Disse ting hældes i skålen og blandes langsomt i, for dernæst at blive æltet godt og grundet ved høj hastighed i ca. 10 minutter.


Dejen skal være ret fugtig, og efter æltningen skal den hvile i 20 minutter i skålen inden du hælder du ud på køkkenbordet, som er drysset med mel.





Dejen vendes rundt med en dejskraber eller meget løst med hænderne, vær opmærksom på at dejen bare skal "coates" med mel, der må ikke æltes mere mel ind i den.


Del den i 2 og form med lette hænder 2 brød. Da det er en fugtig dej, skal den have støtte under hævningen, og derfor fandt jeg et par runde hævekurve frem. Jeg dryssede kurvene godt med mel, og puttede et par håndfulde græskarkerner i bunden af den ene og et par håndfulde sesamfrø i bunden af den anden, inden jeg lagde dejen i kurvene.






Dæk kurvene med et fugtigt viskestykke og hæv dem på køkkenbordet til dobbelt størrelse, i dette tilfælde tog det 6 timer.



Ovnen fik max gax, 250 grader med 2 bagestene i ovnen, og brødene fik ca. 25 minutter. De blev helt fantastiske, sprøde, velduftende og smagte skønt.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar