Det gode grej

Jeg tænkte at det kunne være en god ide med en side, hvor jeg viser det grej jeg bruger når jeg bager.


Jeg synes det gør bagningen lidt sjovere med grej, som hjælper med til at gøre bagningen lidt sjovere, så her følger noget af det grej, som jeg er rigtig glad for.




Røremaskinen kommer vi ikke uden om! Den er mit kæreste eje. En uopslidelig maskine fra Elctrolux. Min er 7-8 år gammel og står som nu. I dag hedder maskinen Assistent. Den er rører både små og meget store deje, og er speciel på den måde at det er skålen der drejer rundt. Der findes selvfølgelig mange fine maskiner, men denne ved jeg har vundet mange test, så den tør jeg helt sikkert godt anbefale.



Skrabere og spartler er også uundværlige. Øverst er den geniale dejskraber, som fulgte med røremaskinen og ved siden af den en plastikspartel, som kan dele dej og vende dej, og som jeg altid bruger til at gøre køkkenbordet rent med, så går det som leg og bordet bliver ikke ridset.

De sorte skrabere er min nyeste tilføjelse til bagerriget. På bagekurserne med Meyers Madhus, brugte vi disse til at arbejde med de våde, bløde brøddeje. De bruges til at spænde dejen op, folde den forsigtigt og ikke mindst til med et hurtigst, bestemt greb, "hakke" dejen ud til henholdsvis boller og brød. Jeg glæder mig meget til at komme i gang med at bruge dem.



Min hævekurve elsker jeg! De er geniale når man gerne vil bage med fugtige deje og opnå et dejligt, luftigt brød. De understøtter hævningen og giver som bonus brødene det smukkeste mønster :)
Husk at kurvene ikke må komme i ovnen. 


Dejskæreren har afløst det barberblad jeg tidligere brugte til at skære dejene, som det sidste inden de kommer i ovnen. Den er skarp og bruges til skære i dejen, hvilket hjælper til at brødet ikke sprækker uhensigtsmæssigt under hævningen i ovnen. At det også kan bruges dekorativt er bare et ekstra plus.


Pizzaspaderne bruger jeg til at "rulle" dejen ind på de brandvarme pizzasten, bageplader. Spaderne får et godt drys majs/ris/eller durummel inden brødet kommer over på dem, så glider dejen let og problemfrit over på stenen.



Jeg bager mine brød og boller på en af disse plader/sten. Jeg har 2 pizzasten, en firkantet og en oval samt en rund plade af meget tykt støbejern. Jeg bliver mere og mere glad for støbejernspladen, som holder helt vildt godt på varmen, hvilket især er en fordel, når jeg skal bage flere brød. Hver gang jeg åbner ovnen, falder temperaturen 30-40 grader, og derfor er det godt med støbejern, som så vidt jeg ved, holder på varmen 3 gange bedre end pizzastenen.


Ligegyldigt om jeg bruger sten eller jern, er det meget vigtigt at de varmer op sammen med ovnen, helt op til 250 grader og så gerne lige en halv time mere i den varme ovn inden dejen "rulles" over på den. Når dejen møder den varme sten/plader, rejser den sig med det samme. 


Jeg kører også altså et fad med vand ind, nederst i ovnen, samtidig med dejen, på den måde får jeg både damp og varme.




Et termometer er praktisk at have. Det fortæller dig med sikkerhed om dit brød er gennembagt. Jeg har sådan et bage/slik termometer, som ikke må være inde i ovnen, mens brødet bages, men skal stikkes ind midt i brødet, når jeg fornemmer at det er ved at være færdigbagt.


Rugbrød er færdigbagt ved 96 grader, hvedebrødene ved 100 grader og fuldkornsbrød ved 98 grader.


Et stegetermometer er også rigtig fint, hvis du har sådan et. 


Husk endelig på at du ikke skal stikke termometeret i dejen, når du sætter det ind, du risikerer at din færdighævede dej kollapser. Stik det først i når du fornemmer at brødet er ved at være færdigt.


Stay tunet for jeg elsker godt grej :) Håber at det næste jeg kan poste er den her kværn:




Den forelskede jeg mig voldsomt i under bagekurserene med Meyers Madhus - fornemmelsen af at forvandle kerner til mel var helt utrolig!

5 kommentarer:

  1. Hej Lisbeth

    Jeg sendte dig en email med spørgsmål om din Assistent røremaskine torsdag den 23. august. Mon du har modtaget den email eller kan den være endt i dit spam filter?
    Jeg smider derfor lige mit spørgsmål her:

    Hej Lisbeth

    Ifm min søgning på nettet stødte jeg ved et tilfælde på din dejlige blog og afsnittet om godt grej.
    Jeg kan se at du er den heldige ejer af en Electrolux Assistent røremaskine, og håber derfor at du vil brug et par minutter på at hjælpe mig med at få afklaret et par tvivlsspørgsmål:

    Jeg er den seneste tid blevet "bidt" af Meyers bagemetoder med gamle kornsorter som Ølandshvede og dertil laaaaange æltetider. Det er min gamle gamle orange Kenwood røremaskine desvære ikke så glad for, og jeg frygter at det kun er et spørgsmål om enkelte bagedage mere før den går til....snøft :-(

    Jeg er derfor på udkig efter en ny røremaskine og er blevet meget interesseret i Electolux Assistent maskinen både pga dens særegne med en roterende skål samt den store volumen den kan tage. Men men men, det gør mig også usikker på et par ting, som din erfaring med maskinen nok kan afklarer:

    1. Med den meget store skål (6,7L) er jeg i tvivl om det overhovedt er muligt at lave små dejportioner i den, fx ned til dej af 500 g mel. Hvad er din erfaring med det?
    2. Bruger du dejkrogen elle dejrullen til at ælte dine deje med? Jeg har set flere videoer på Youtube hvor de ælter lidt vådere dej med dejrullen.
    3. Hvordan er maskinen til at ælte Meyer-deje med, altså dej der skal æltes længe og ved høj hastighed. Føler du at dejen bliver ælte godt nok? Bliver maskinen varm? "danser" den meget på bordet når den arbejde med høj hastighed?

    Jeg håber meget at du vil hjælpe mig med ovnstående spørgsmål, så jeg kan få købt mig en ny røremaskine :-)

    Mvh
    En anden glad bageentusiast
    Line

    SvarSlet
  2. Hej Line

    Dejligt at høre fra dig, og dejligt at du deler min glæde for det gode brød :)

    Vedr. maskinen vil jeg sige, at jeg godt tror du med dejrullen kan arbejde med små melmængder, men jeg starter den aldrig for under et kilo mel. Men det er nu alene fordi skålen er stor og jeg ikke har lyst til at gøre den rent for så lidt dej :) Der er altså tale om ren dovenskab :)

    Jeg bruger dejrullen til ALT bortset fra rugbrødsdej. Dejrullen egner sig perfekt til de våde deje, som jeg elsker at arbejde med.

    Maskinen er supergod til "Meyer-deje". Jeg starter ud med lav hastighed en 2-3 minutter, indtil ingredienserne er blandet sammen og så skruer jeg op på meget høj hastighed indtil dejen slipper skålen og er færdig.
    Maskinen rokker sig ikke ud af stedet, med mindre skålen er meget fyldt, hvilket den sjældent er hos mig, og bliver kun lidt varm.

    Jeg er utrolig glad for min maskine og jeg har efterhånden prøvet nogle forskellige. Håber det giver svar på dine spørgsmål, ellers vender du endelig tilbage :)
    God bagelyst, mange hilsner
    Lisbeth

    SvarSlet
  3. Det er præcis de svar jeg havde brug for.
    Jeg har fundet en demomodel til 3500 kr så NU skal den bestilles.
    Tusinde tak for hjælpen Lisbeth.

    Mvh Line

    SvarSlet
  4. Hej

    Må man spørge hvor du har købt de mørke spartler?
    Er nemlig også på jagt efter en stor bred en, som de bruger hos Meyer :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Samme her.. jeg tror jeg vil kigge i et byggemarkedet

      Slet